Aktiviti Dakwah

Majlis Pelancaran Institut Dakwah Antarabangsa PERKIM (IDIP-KL)

Oleh: MOHD. SYAHRIL ROSDI AHMAD ZAHUDI

“Jika kita mahu berdakwah, kita semua perlu menyebarluaskan ajaran Islam,” kata Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad.

Beliau berkata, kita hendaklah membantu diri sendiri kerana Allah berjanji akan menolong diri kita jika kita menolong diri sendiri.

Dr. Mahathir mengulas, Islam adalah agama yang membawa kepada kebaikan dan ia juga satu cara hidup tetapi terdapat pihak tertentu menonjolkan Islam sebagai agama yang tidak berjaya dan gagal dalam banyak cara.

Beliau berucap ketika merasmikan bangunan Institut Dakwah Antarabangsa Pertubuhan Kebajikan Islam Malaysia (PERKIM) Kuala Lumpur (IDIP-KL) atau dahulunya dikenali Balai Islam PERKIM bertempat di Jalan Sultan Azlan Shah di ibu negara pada 30 Ogos 2018 lalu.

Turut hadir ialah Menteri Besar Kelantan merangkap Pengerusi PERKIM Negeri Kelantan, Datuk Ahmad Yakob; Ketua Setiausaha Negara, Datuk Seri Dr. Ismail Bakar serta pimpinan PERKIM, Naib Yang DiPertua, Prof. Dr. Mohd. Ridhuan Tee Abdullah, Dato’ Dr. Mustapha Ma, Dato’ Mohd. Nakhaie Ahmad; Bendahari Kehormat, Tan Sri Dato’ Dr. Muhammad Rais Abdul Karim; Penolong Setiausaha Agung Kehormat, Datuk Hasbullah L. Isa; Setiausaha Kerja, Zulkefli Arifin; Pengarah Unit Perancangan, Penyelarasan dan Pelaksanaan , Haji Mamat Che Chik; Pegawai Perhubungan Awam, Dato’ Haji Abdul Hanif Harun; Pengarah Unit Pembangunan dan Aset, Dato’ Ahmad Mustafa dan Penyelaras Unit Komunikasi dan Media Baru, Dato’ Haji Idris Mamat.

Dr. Mahathir yang juga Yang DiPertua PERKIM meminta umat Islam menilai semula tingkah laku dan cara hidup mereka samada mengikut ajaran yang sebenar.

Puncanya Islam dilihat gagal dilihat sebagai agama hebat kerana umatnya tidak menjalankan ajaran berlandaskan al-Quran.

Jesteru, beliau menyeru umat Islam supaya kembali mempelajari kitab suci itu.

Islam menekankan keadilan dan kesaksamaan, namun ia tidak diamalkan di negara Islam termasuk Malaysia. Difahamkan salah laku saudara Muslim lain jelasnya agama Islam mendapat imej buruk dan tidak akan menarik masyarakat mendekati agama Islam.

Jelasnya, kita lihat masa kini terdapat umat Islam hidup dalam masalah apabila mereka melakukan pergaduhan dan pembunuhan sesama sendiri.

“Mereka juga tidak mampu mentadbir negara sendiri, hidup miskin tanpa ilmu, kemahiran dan kemampuan untuk memajukan diri mereka sendiri.

“Apabila masyarakat bukan Islam melihat contoh tidak elok ditunjukkan oleh umat Islam, mereka terus tidak tertarik dan berminat dengan ajaran Islam sebagai agama yang baik, malah mereka menjauhkan diri dari Islam.

“Umat Islam perlu menyebarkan dakwah kepada semua komuniti serta menunjukkan kejayaan umat Islam serta cintakan kedamaian.

Beliau turut menyarankan supaya umat Islam menjadikan Al-Quran sebagai rujukan dan contoh agama yang sempurna.

Dr. Mahathir kemudiannya menyentuh skrin alat peranti tanda gimik pelancaran IDIP-KL dan majalah Islamic Herald.

Beliau dan Setiausaha Agung Kehormat, Tan Sri Dr. Mohd. Yusof Noor turut menyampaikan penghargaan sijil dan rompi kepada 10 sukarelawan saudara baru Perkim dari dalam negeri dan luar negara.

Antara penerimanya ialah Dr. Athiroh Masya’il Tan Ai Po, Dr. Mansoor Marican, Firdaus Wong Wai Hung, Shah Kirit Kakulal Govindji, Mohd. Farhan Abdullah, Muhammad Roger James Arnold, Julien Drolon, Dr. Fatimah Abdullah, Gwendolyn Khan, Pa Mail Anduwai @ Anduyo dan Takaaki Matsumoto.

Dr. Yusof Noor dalam ucapannya berkata, pada tahun 1963, IDIP telah diperkenalkan di Kuala Lumpur untuk menempatkan pembelajaran kepada saudara baru sama ada dalam dan luar negara.

Tahun 1978, IDIP kemudiannya telah dipindahkan pengoperasinya ke Kota Bharu, Kelantan sehingga sekarang.

“Berlakunya peningkatan di sepanjang penubuhan IDIP terhadap saudara baru dari aspek taraf pendidikan, ekonomi dan sebagainya.

Jelasnya, PERKIM di bawah pimpinan Tun Mahathir telah meletakkan IDIP di tempat asalnya semula iaitu di Kuala Lumpur sebagai pusat yang memperkenalkan Islam kepada golongan profesional dalam dan luar negara di bawah pimpinan ilmuan Islam yang pakar dalam pelbagai bidang dan berpengalaman dalam bidang perkaderan untuk melahirkan para pendakwah yang sesuai dengan cabaran masyarakat dan teknologi dunia masa kini.

Di samping IDIP di Pengkalan Chepa, Kelantan yang telah beroperasi pada Februari 1991 sebagai pusat pendidikan sepenuh masa yang menawarkan pembelajaran kursus sijil asas pengajian Islam dan sijil pengajian Islam kepada saudara baru.

Dr. Yusof mengucapkan terima kasih kepada Dr Mahathir kerana sudi merasmikan majlis pelancaran IDIP-KL yang menjadi pusat kegiatan PERKIM dalam bidang dakwah dan kebajikan.

“Saya yakin versi dua ini (IDIP) akan memulihkan imej yang telah tercalar akibat rasa tidak malu dengan kelemahan, kemiskinan serta kesalahan yang dilakukan dan memulihkan imej dakwah menjadi komplimentari kepada usaha ini,” ujarnya.

Dr. Mahathir turut berkesempatan menandatangani plak pada pelancaran PERKIM Centre bersebelahan Pejabat IDIP-KL di akhir majlis.

Kehadiran tetamu kehormat daripada kedutaan Arab Saudi, Iraq, Libya, Iran, Turki, Sudan, Mesir, Pakistan, Brunei, Singapura, Thailand, Kemboja dan China serta Jabatan Perdana Menteri turut memberi sokongan pada program itu.

 

 

 
Perasmian bangunan IDIP-KL yang disambut dengan persembahan daripada kanak-kanak sekolah agama.

 


Tetamu kehormat PERKIM menyambut ketibaan Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir.

 


Dr. Mahathir bersalaman bersama tetamu kehormat PERKIM.

 


Perdana Menteri diarak memasuki perkarangan Bangunan IDIP-KL.

 


Dr. Mahathir menandatangani buku pelancaran perasmian bangunan baharu IDIP-KL.

 


Barisan tetamu bersama-sama menyanyikan lagu Negaraku dan ‘PERKIM Pacu Kemajuan’.

 


Tan Sri Dr. Mohd. Yusof Noor menyampaikan ucapan aluan di majlis tersebut.

 


Amanat dan nasihat disampaikan oleh Yang Dipertua PERKIM, Tun Dr. Mahathir Mohamad khususnya kepada warga PERKIM dan umat Islam amnya.

 


Dr. Mahathir menyentuh pada skrin tanda gimik pelancaran IDIP-KL dan majalah Islamic Herald.

 


Dr. Mahathir dan Dr. Yusof Noor menunjukkan majalah Islamic Herald keluaran wajah terbaharu setelah dilancarkan.

 


Sukarelawan saudara baru PERKIM menerima sijil penghargaan dan rompi daripada Yang Dipertua.

 


Dr. Yusof Noor (kanan) menyampaikan cenderahati sebuah buku bertajuk Refleksi Kerjasama Malaysia – Libya Dalam dakwah.

 


Perdana Menteri, Dr. mahathir berkesempatan merasmikan pelancaran tapak Bangunan PERKIM Centre baharu.

 


Dr. Mahathir menandatangani pada plak pelancaran PERKIM Centre.

 


Tetamu menikmati juadah disediakan di akhir majlis.

 


Wanita PERKIM turut hadir dan menjamu selera.

 


Tetamu kehormat menikmati jamuan makan yang disediakan.

 


Tetamu menikmati juadah makanan yang disajikan oleh katering Warisan Baiduri.

 


Urus setia dan kakitangan turut tidak melepaskan peluang menikmati juadah yang lazat.

Related Articles

Back to top button