Aktiviti Wanita PERKIMBerita PERKIM Bahagian & Cawangan

Mesyuarat Agung Tahunan PERKIM Cawangan Sibu Kali Ke-31

oleh: ZUNAIDAH SAILI, RUBY BOHARI
foto: NORIMAH ALI 

SIBU, 28 JANUARI 2023 – Pertubuhan Kebajikan Islam Malaysia (PERKIM) Cawangan Sibu telah mengadakan Mesyuarat Agung Tahunannya Kali Ke-31 bertempat di Hotel Premier di sini.

Pengerusi PERKIM Cawangan Sibu, YBhg Datin Hajah Sharifah Zaidah Syed Abdul Aziz dalam ucapannya mengucapkan salam dan terima kasih kepada barisan ahli-ahli yang hadir di mesyuarat itu.

Datin Sharifah Zaidah mengucapkan rasa syukur dengan limpah kurniaNya kerana kita telah berjaya mengharungi tahun 2019 hingga 2022 dengan penuh cabaran berikutan wabak penyakit yang berjangkit COVID-19.

Katanya, dalam keadaan berjaga-jaga PERKIM turut melaksanakan pelbagai aktiviti walaupun dalam kumpulan kecil dan mengadakan mesyuarat agung sebanyak dua kali dalam skala kecil melibatkan 30 peratus kehadiran sahaja.

Selain itu diadakan Majlis Perasmian Bangunan PERKIM Cawangan Sibu oleh Isteri kepada Premier Sarawak, YABhg Puan Seri Datuk Amar Hajah Juma’ani Tun Tuanku Haji Bujang pada 11 Julai 2022 lalu.

Sebuah kuarters kerajaan pada tahun 2003 itu telah dijadikan sebagai rumah PERKIM Cawangan Sibu memudahkan lagi urusan pentadbiran dan aktiviti PERKIM.

Beliau menyarankan kepada semua ahli untuk menyumbang cadangan dan idea untuk penambah baikan pertubuhan itu.

Datin Sharifah Zaidah berasa bangga kepada ahli PERKIM Cawangan Sibu kerana dalam kesibukan tugas rasmi di pejabat dan mengurus rumahtangga masih ada ruang untuk PERKIM.

Pengisian program yang bersifat ilmiah, diterapkan dalam setiap aktiviti berbentuk kerohanian, kebajikan, kekeluargaan dan kesihatan yang dijalankan memberi impak positif kepada semua ahli.

Katanya, pemilihan kali ini melibatkan pembentukan ahli jawatankuasa baharu dan beliau mengucapkan ribuan terima kasih kepada ahli jawatankuasa yang lalu atas khidmat jasa serta bakti yang dicurahkan selama ini.

Ujarnya, tanpa sepakatan semua pihak mana mungkin PERKIM Cawangan Sibu dapat bergerak seperti sekarang kerana keikhlasan hati seharusnya menjadi amalan setiap ahli dalam melaksanakan setiap tugas yang diamanahkan.

Datin Sharifah Zaidah turut mengucapkan penghargaan dan terima kasih yang tidak hingga kepada Penyelaras PERKIM Cawangan Sibu, Hajah Aishah Sheikh Ismail kerana bersama-sama menghadiri mesyuarat dan tidak lupa kepada semua barisan ahli jawatankuasa yang terlibat secara langsung atau tidak dalam menjayakan mesyuarat agung pada kali ini.

Beliau turut menyampaikan serangkap pantun diakhir ucapannya,
‘Buah salak dalam kantung,
Kulitnya keras isinya kelat,
Bulat air kerana pembentung,
Hebat PERKIM kerana muafakat.

KEPUTUSAN PEMILIHAN AHLI JAWATANKUASA PERKIM CAWANGAN SIBU BAGI SESI 2023-2024:

Pengerusi: YBhg Datin Hajah Sharifah Zaidah Syed Abdul Aziz
Timbalan Pengerusi: Hajah Fatimah Haji Narawi

Ahli Jawatankuasa:
Sharifah Fatimah Wan Hamid
Pemanca Sharifah Ainie Sayeed Alwie
Hajijah Haji Bohari
Hajah Aminah Amat
Hajah Sharifah Halimah Tengku Fauzi


Sesi pendaftaran Mesyuarat Agung Tahunan PERKIM Cawangan Sibu Kali Ke-31.


Ahli-ahli PERKIM Cawangan Sibu mengaminkan ketika doa dibacakan.


Datin Sharifah Zaidah menyampaikan ucapan di mesyuarat tersebut.


Mesyuarat Agung Tahunan PERKIM Cawangan Sibu Kali Ke-31 bersidang.


Ahli Jawatankuasa PERKIM Cawangan Sibu merakamkan gambar kenang-kenangan di akhir mesyuarat.

Related Articles

Back to top button