Berita PERKIM Bahagian & Cawangan

Mesyuarat Agung PERKIM Cawangan Masjid Tanah Ke-38

MELAKA, 22 JANUARI 2023 – Pertubuhan Kebajikan Islam Malaysia (PERKIM) Cawangan Masjid Tanah telah mengadakan Mesyuarat Agung Tahunan Kali Ke-38 bertempat di Kompleks PERKIM Masjid Tanah dekat sini.

Mesyuarat agung itu telah dirasmikan oleh Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kawasan Ayer Limau Masjid Tanah, YB Dato’ Haji Hameed M.K Basheer.

Dato’ Hameed dalam ucapannya merakamkan ucapan tahniah kerana PERKIM Cawangan Masjid Tanah satu-satunya cawangan PERKIM Melaka yang berjaya membina sebuah kompleks yang mengandungi dewan serbaguna, bilik pejabat, bilik kelas dan surau.

Katanya, dewan serbaguna tersebut menjadi salah satu sumber pendapatan kerana sentiasa penuh dengan tempahan majlis perkahwinan dan keraian.

Beliau juga menyarankan agar diwujudkan kelas mengaji Al-Quran untuk golongan dewasa dan kelas muqaddam untuk kanak-kanak selain kelas peningkatan pelajaran agama dan aktiviti-aktiviti untuk mualaf di kawasan Masjid Tanah.

Dato’ Hameed turut menyampaikan hadiah wang tunai kepada pelajar mualaf terbaik dalam peperiksaan tahun 2022 iaitu tempat pertama RM80, tempat kedua RM60, tempat ketiga RM40, tempat keempat RM30 dan tempat kelima RM20.

Beliau juga menyampaikan sumbangan sumbangan bakul makanan kepada golongan mualaf dan ahli-ahli PERKIM Cawangan Tanah Merah pula dihadiahkan telekung bagi perempuan dan kain pelikat bagi lelaki.

Turut hadir ialah Pengerusi PERKIM Cawangan Tanah Merah, YBhg Tuan Haji Abd Rahim Tamby; Setiausaha Kehormat PERKIM Cawangan Tanah Merah, Tuan Hj Taib Baba; Pengerusi Wanita PERKIM Cawangan Tanah Merah, Norhayati Khamis serta wakil Bahagian Ayer Limau Masjid Tanah, YBhg Mejar (B) Tuan Haji Yusof Ismail.


Persidangan Mesyuarat Agung Tahunan PERKIM Cawangan Masjid Tanah Ke-38.


YB Dato’ Hameed Basheer selaku ADUN Kawasan Ayer Limau Masjid Tanah menyampaikan ucapan perasmian.


Suasana Mesyuarat Agung bersama ahli-ahli PERKIM Cawangan Tanah Merah.


Dato’ Hameed menyampaikan sumbangan wang tunai kepada pelajar cemerlang.


Pelajar cemerlang menerima sumbangan wang tunai daripada Dato’ Hameed.


Dato’ Hameed menyampaikan bakul makanan kepada mualaf.


Saudara baru menerima sumbangan bakul makanan daripada Dato’ Hameed.


Perasaan gembira terukir ketika saudara baru menerima sumbangan bakul makanan daripada Dato’ Hameed.


ADUN Ayer Limau menyampaikan sumbangan bakul makanan kepada saudara baru.

Related Articles

Back to top button