Video

Sumbangan Untuk Membina Bangunan Asrama Lelaki IDIP Kota Bharu

RM7 Juta Diperlukan Untuk Membina Bangunan Asrama Lelaki, Surau dan Dewan Serbaguna

Institut Dakwah Islamiah PERKIM (IDIP) telah diasaskan oleh YTM Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj, Perdana Menteri Pertama Malaysia pada tahun 1961. Institusi tersebut telah melahirkan ribuan pendakwah di kalangan mualaf antaranya ikon mualaf iaitu Naib Canselor Universiti Islam Selangor (UIS), YBhg Dato’ Prof Madya Dr Mohd Farid Ravi Abdullah.

Memandangkan bangunan Asrama Muslimin IDIP yang berusia hampir 50 tahun digunakan telah usang dan tidak selamat diduduki, PERKIM Kebangsaan mengambil inisiatif untuk membina semula Asrama Muslimin IDIP termasuk surau dan dewan serbaguna yang baharu.

Bertepatan dengan itu, PERKIM mengalu-alukan sumbangan anda untuk menampung kos pembinaan satu blok asrama mualaf lelaki menggantikan asrama sedia ada yang telah uzur dan tidak sesuai diduduki.
Kami masih perlukan rakyat Malaysia untuk terus membantu demi membangunkan asrama mualaf lelaki yang akan melahirkan ramai agamawan dan pendakwah di kalangan mualaf di tanah air kita.

Kini, kerja-kerja merobohkan dan membangun semula asrama sedang giat dijalankan.

Kos pembinaan asrama mualaf lelaki menelan belanja sebanyak RM7 juta dan boleh memuatkan seramai 200 pelajar dalam satu-satu masa. Para dermawan yang ingin menyumbang bolehlah mengimbas kod QR seperti di bawah atau memindahkan sumbangan ke akaun: Affin Bank (PERKIM: TABUNG KEBAJIKAN AMANAH TUNKU) bernombor : 105020002268

Allah SWT berfirman yang bermaksud:“Bandingan (derma) orang yang membelanjakan hartanya pada jalan Allah, ialah sama seperti sebiji benih yang tumbuh menerbitkan tujuh tangkai; tiap-tiap tangkai itu pula mengandungi seratus biji. Dan (ingatlah), Allah melipatgandakan pahala bagi sesiapa yang dikehendaki-Nya, dan Allah Maha Luas (rahmat) kurnia-Nya, lagi meliputi ilmu pengetahuan-Nya.” (Surah al-Baqarah, ayat 261)


Berikut di bawah merupakan Prospektus Cadangan Pembinaan Asrama Saudara Baharu Institut Dakwah Islamiah PERKIM di Kota Bharu, Kelantan.

Related Articles

Back to top button