Aktiviti Kebajikan

PERKIM Ziarah Mualaf Kematian Suami

oleh: SAFIYYA NUR SAKEENA SALLEHUDDIN


JANDA BAIK, 18 JULAI 2023 – Unit Pembangunan Dakwah dan Operasi (UPDO) Pertubuhan Kebajikan Islam Malaysia (PERKIM) Kebangsaan telah menziarahi keluarga mualaf, Maisarah Brown Abdullah setelah mendapat perkhabaran duka di atas pemergian suaminya, Allahyarham Muhammad Hafiz Mukhtar, 43, ke rahmatullah malam semalam.

Menurut Pegawai UPDO, Siti Munirah Sayed Mohd Hamdan, suami kepada Maisarah Brown telah meninggal dunia akibat serangan jantung di kediaman mereka lewat malam tadi.

Jenazah Allahyarham telah selamat dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Kampung Janda Baik.

Allahyarham Hafiz meninggalkan isterinya, Maisarah Brown bersama dua orang anaknya masing-masing berusia 15 dan 14 tahun.

Allahyarham merupakan seorang tenaga pengajar di Sekolah Menengah Agama Ar-Raudhah, Janda Baik.

Maisarah Brown merupakan bekas Pelajar Kelas Pengajian Islam PERKIM Kebangsaan (KPIPK) beberapa tahun lalu.

Meskipun beliau tidak lagi mengikuti KPIPK sejak dua tahun berpindah kerana mengikuti suaminya bekerja di Janda Baik, namun beliau aktif mengikuti program serta aktiviti yang telah PERKIM anjurkan.

Atas dasar keprihatinan dan tanggungjawab menjaga kebajikan mualaf, rombongan ziarah PERKIM Kebangsaan dan Wanita PERKIM Kebangsaan telah menghulurkan sumbangan bagi meringankan beban balu Allahyarham sekeluarga yang kini telah kehilangan tempat bergantung.

Munirah berharap dan berdoa agar segala urusan Maisarah Brown sekeluarga dipermudahkan serta sedia membantu sekiranya menghadapi kesulitan.

Munirah mewakili warga PERKIM Kebangsaan turut menzahirkan ucapan takziah kepada seluruh keluarga Maisarah Brown.

Beliau bersama rombongannya turut mendoakan semoga roh Allahyarham Muhammad Hafiz Muhktar dicucuri rahmat dan ditempatkan di kalangan orang-orang yang beriman dan beramal soleh.

Turut hadir ialah Pegawai Tadbir Pejabat Bendahari Kehormat PERKIM, Hamidah Ismail; Pegawai Tadbir Wanita PERKIM Kebangsaan, Fatin Hamizah Ismail; Pegawai UPDO, Nur Syahirah Musa; Pegawai Unit Perhubungan Awam Dalam dan Luar Negara, Safiyya Nur Sakeena Sallehuddin serta Pemandu, Esa Othman.


Munirah menyampaikan sumbangan kepada Maisarah Brown kerana pemergian suaminya ke rahmatullah baru-baru ini.


Rombongan PERKIM menziarahi keluarga Maisarah Brown di Janda Baik.


Rombongan PERKIM berkesempatan bergambar dengan keluarga Maisarah Brown di akhir ziarah.

Related Articles

Back to top button