Aktiviti Dakwah

Hijrah Pekerja Shopee Di Tahun Baharu Islam

oleh: SRZ 

KUALA LUMPUR, 18 JULAI 2023 – “Saya hendak memeluk Islam dengan hati yang penuh ikhlas dan berhijrah dari orang yang kurang baik menjadi orang yang lebih baik sempena tahun baharu Islam,” kata Daniel.

Katanya, segala beban dan tekanan yang dihadapinya selama ini telah tenang selepas beliau melafazkan dua kalimah syahadah di Ibu Pejabat Pertubuhan Kebajikan Islam Malaysia (PERKIM) Kebangsaan, Jalan Sultan Azlan Shah, di sini.

Daniel mengikrarkan kalimah toyyibah itu dalam Bahasa Arab dan terjemahan dalam Bahasa Tamil di hadapan Pegawai Unit Pembangunan Dakwah dan Operasi PERKIM Kebangsaan, Ustaz Sulaiman Ding Yu Zhong dan disaksikan rakannya Zulhazeman Nasrun dan Muhammad Yusuf Khalid.

“Hari ini merupakan hari yang bermakna bagi saya kerana segala masalah yang dihadapi menjadi ringan dan hilang begitu sahaja,” ucap Daniel dengan penuh gembira.

Muhammad Daniel Raj atau lebih mesra disapa Daniel merupakan seorang yang sangat sibuk dengan pekerjaan hariannya sebagai seorang pemandu menghantar barangan perkhidmatan Shopee Express ke seluruh Malaysia.

Beliau yang menetap di Batu Caves, Selangor sanggup mengambil cuti selama tiga hari semata-mata untuk menunaikan hasratnya untuk memeluk Islam.

Daniel yang masih belum berkahwin berhasrat akan mendalami agama Islam dengan mengikuti Kelas Pengajian Islam PERKIM Kebangsaan (KPIPK) dan berharap agar dikurniakan Allah SWT rezeki yang luas.

Sulaiman Ding turut menyampaikan kit pengislaman dan al-Quran Edisi Khas Saudara Baharu kepada Daniel di akhir majlis.


Daniel Raj (dua dari kiri) hadir mendengar penerangan mengenai pengislaman disampaikan oleh Sulaiman Ding (kanan).


Daniel Raj melafazkan dua kalimah syahadah di hadapan Sulaiman Ding dan disaksikan oleh rakan-rakannya.


Pekerja Shoppe mengikrarkan dua kalimah syahadah di Ibu Pejabat PERKIM.


Sulaiman Ding menyampaikan al-Quran Edisi Khas Saudara Baharu kepada Daniel.


Daniel Raj bersama Sulaiman Ding dan rakan-rakannya bergambar selepas memeluk Islam.

Related Articles

Back to top button