Aktiviti Dakwah

Program Mendekati dan Melawat Saudara Muslim Zon Utara

oleh: MUHAMMAD FARHAN TEE ABDULLAH
susunan: MOHD. SYAHRIL ROSDI AHMAD ZAHUDI

“Sesungguhnya agama Islam inilah agama kamu, agama yang satu asas pokoknya, dan Aku-lah Tuhan kamu; maka sembahlah kamu akan Aku.” (Al-Anbiyaa’:92)

Pertubuhan Kebajikan Islam Malaysia (PERKIM) Kebangsaan dengan kerjasama PERKIM Bahagian Negeri Kedah, Perlis dan Pulau Pinang telah mengadakan Program Mendekati dan Melawat Saudara Muslim Zon Utara bertempat di Harvard Suasana Hotel Golf & Country Club, Bedong, Kedah pada 28 hingga 30 September 2017 yang lalu.

Program yang mendapat kerjasama PERKIM Cawangan Kuala Muda tersebut melibatkan seramai 74 peserta Saudara Muslim berketurunan Cina, India, Kadazan, Iban, Siam, Filipina dan Indonesia dari negeri Kedah, Perlis dan Pulau Pinang.

Antara tujuan utama program melawat atau menziarahi ini diadakan ialah untuk mendekati Saudara Muslim yang menghadapi masalah di dalam kehidupan. Ini juga adalah sebagai langkah bagi memberikan semangat dan motivasi kepada mereka untuk mengharungi kehidupan dengan tabah.

Ini juga adalah sebagai salah satu sunnah Nabi yang sangat digalakkan untuk mengeratkan silaturahim sesama manusia. Selain itu, tujuan bengkel Saudara Muslim diadakan pula adalah untuk memberikan ilmu pengetahuan berkenaan aqidah Islam di samping mempraktikkan amali solat dan bersuci di dalam kehidupan seharian.

Secara tidak langsung, peserta akan lebih meyakini kekuasaan Allah SWT dan beriman dengan-Nya. Ia juga memberikan mereka semangat untuk belajar dengan lebih tekun pada masa akan datang. Masalah kehidupan yang dihadapi juga dibincangkan dengan lebih lanjut di dalam Bengkel ini.

Seramai 20 keluarga telah diziarahi di kawasan Kuala Muda, Sungai Petani, Baling, Sungai Layar, Bedong, Tanjung Dawai, Permatang Gedong, dan Bakar Arang.

Turut hadir ialah Pengerusi PERKIM Cawangan Kuala Muda, Haji Abdul Hameed Abd. Kadir.

Golongan mereka yang diziarahi ialah fakir miskin, ibu tunggal, mempunyai ramai tanggungan, warga emas, orang kelainan upaya (OKU), keadaan rumah yang daif, tiada pekerjaan, dan sebagainya.

Sumbangan berbentuk makanan asas seperti beras, minyak masak, gula, teh, bihun, tepung gandum telah disalurkan kepada mereka. Selain itu, wang tunai juga diberikan kepada keluarga tersebut bagi menampung perbelanjaan harian sementara.

Pegawai Pendaftaran Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) Cawangan Sungai Petani, Norashikin Nordin; Penolong Pengarah, Unit Ukhuwah, Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Negeri Kedah, Ustaz Syeikh Mohd. Naim Ahmad; dan Pensyarah Institut Latihan Perindustrian (ILP) Jitra, Kedah telah menyampaikan sesi Taklimat Peningkatan Saudara Muslim.

Sesi tersebut memberi maklumat tambahan berkenaan peranan dan tanggungjawab jabatan atau agensi berkenaan.

Turut diadakan empat slot ceramah iaitu ‘Kenapa Solat, Puasa, Zakat dan Haji?’ disampaikan oleh Dr. Haji Ann Wan Seng; ‘Etika dan Agenda Harian Seorang Muslim’ disampaikan oleh Ustaz Imran Kochim; ‘Apakah Erti Saya Seorang Muslim’ pula disampaikan oleh Ustaz Shah Shanmugam Abdullah serta ‘Bagaimana Saya Memajukan Diri Untuk Menghayati dan Mengamalkan Islam’ disampaikan oleh Muhammad Roger Arnold.

Peserta diagihkan kepada lima kumpulan dalam slot bengkel latihan dan interaktif diketuai Pegawai Dakwah PERKIM Negeri Kedah, Ustaz Muhammad Firdaous Saifuddin dan pemudah cara Ustaz Haji Amran Abdullah, Ustaz Ahmad Fauzi Siva Abdullah, Muhammad Farhan Tee Abdullah, Siti Nasyrah Rosli.

Bengkel tersebut mendedahkan peserta dengan pembelajaran aqidah Islam, praktikal solat dan bersuci.

Selain itu, diadakan mini forum bertajuk ‘Isu, Masalah, Cabaran dan Jalan Penyelesaaian Setelah Memeluk Islam’ dipengerusikan oleh Ustaz Shah Shanmugam Abdullah bersama tiga ahli panelnya iaitu Dr. Haji Ann Wan Seng, Ustaz Haji Mohd. Naim Islam Abdullah dan Muhammad Roger Arnold.

Forum tersebut memberikan semangat dan motivasi kepada peserta dalam menghadapi cabaran yang berlaku dan kaedah untuk mengendalikan masalah tersebut. Selain itu, isu berkaitan Saudara Muslim seperti penukaran nama, kehidupan di dalam keluarga bukan Islam, pandangan masyarakat terhadap Saudara Muslim dan sebagainya menjadi isi utama yang dibincangkan. Para peserta juga bebas untuk mengajukan soalan di dalam sesi soal jawab.

Majlis diserikan lagi dengan ucapan perasmian disampaikan Pengerusi PERKIM Bahagian Negeri Kedah, Dato’ Panglima Jaya Dato’ Wira Haji Ismail Hamid.

Beliau dalam ucapannya menganggap ia merupakan sebuah program yang berjaya dan mengakui bahawa begitu seronok dengan kehadiran peserta dari pelbagai kaum yang sanggup mengorbankan masa dan tenaga untuk hadir ke program tersebut.

“PERKIM Bahagian Negeri Kedah akan membantu dalam usaha memberi ilmu kepada Saudara Muslim,” katanya.

Ismail yang juga merupakan Pengerusi Pusat Bimbingan Islam Sultan Abdul Halim Mu’adzam Shah (PUSBA) di Sungai Petani menyatakan Saudara Muslim perlu mempelajari Islam dengan lebih mendalam dan menjadi Muslim contoh kepada orang lain.

Beliau turut menyampaikan sijil penyertaan dan saguhati kepada peserta di akhir majlis tersebut.

001
Para sukarelawan PERKIM Cawangan Kuala Muda sedang mengagihkan hamper ziarah.

002
Pengerusi PERKIM Cawangan Kuala Muda, Haji Abdul Hameed Abd. Kadir (kanan) turut bersama untuk melakukan ziarah.

003
Agihan hamper ziarah telah selesai dilakukan.

004
Firdous (tiga dari kiri) menyampaikan sumbangan kepada Nur Asyikin Abdullah yang diterima oleh suaminya (tiga dari kanan). Turut bersama kakitangan PERKIM Bahagian Negeri Kedah dan AJK PERKIM Cawangan Kuala Muda.

005
Sumbangan kepada Puan Elida Fitriana Purba Abdullah.

006
Sumbangan disampaikan oleh Amran (kiri) kepada Siti Sarah Abdullah (dua dari kanan).

007
Sumbangan diterima oleh Rosnah Abdullah.

008
Normala Abdullah (dua dari kiri) menerima sumbangan daripada wakil PERKIM Kebangsaan.

009
Fadhil Lai Abdullah (berbaju merah) turut menerima sumbangan daripada PERKIM Kebangsaan.

010
Ustaz Abdullah dari PERKIM Cawangan Sungai Petani (kiri) turut menghulurkan bantuan.

011
Sumbangan diberikan kepada ibu tunggal Busyro Zahirah Abdullah.

012
Bantuan disampaikan kepada Nur Syakila Abdullah, yang diterima oleh adik perempuannya.

013
Sumbangan diberikan kepada Sakinah Abdullah, yang diterima oleh anak beliau yang masih kecil.

014
Norashikin Nordin, Pegawai Pendaftaran JPN Cawangan Sungai Petani menyampaikan taklimat.

021
Antara peserta mualaf yang hadir terdiri daripada pelbagai kaum.

015
Ustaz Syeikh Mohd. Naim Ahmad, Penolong Pengarah, Unit Ukhuwah,  Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Negeri Kedah menyampaikan taklimat berkenaan peranan Jabatan Agama kepada peserta.

022
Peserta Saudara Muslim yang hadir daripada tiga buah negeri iaitu Kedah, Pulau Pinang dan Perlis.

016
Md. Isa Md. Latif selaku Pensyarah ILP Jitra menyampaikan taklimat berkenaan peluang pengajian dan kerjaya kemahiran yang boleh diperoleh melalui Institut Latihan Perindustrian.

017
Dr. Haji Ann Wan Seng yang membincangkan tajuk “Kenapa Solat, Puasa, Zakat dan Haji?” kepada peserta.

018
Ustaz Shah Shanmugam Abdullah membincangkan tajuk “Apakah Erti Saya Seorang Muslim”.

019
Muhammad Roger Arnod menyampaikan ceramah yang bertajuk “Bagaimana Saya Memajukan Diri Untuk Menghayati dan Mengamalkan Islam”.

020
Ustaz Imran Kochim dengan tajuk “Etika dan Agenda Harian Seorang Muslim”.

023
Sesi Praktikal dan Interaktif peserta diketuai oleh Haji Amran (berbaju batik hijau di hujung kanan).

024
Farhan Tee turut menjadi pemudah cara bagi sesi praktikal bersama peserta.

025
Fauzi Siva memberi penerangan mengenai modul Aqidah Islamiah kepada peserta.

026
Firdaous (berdiri) sedang memberi panduan ilmu pengetahuan kepada peserta.

027
Firdaous mengetuai penerangan praktikal solat kepada peserta.

028
Mini forum bertajuk “Isu, Masalah dan Cabaran Saudara Muslim : Bagaimana Jalan Penyelesainnya”. (Dari kiri:) Ustaz Shah Shanmugam, Dr. Ann Wan Seng, Ustaz Naim Islam dan Muhammad Roger.

029
Peserta mengajukan soalan kepada ahli panel.

030
Majlis penyampaian sijil dan saguhati yang disempurnakan oleh Dato’ Panglima Jaya Dato’ Wira Haji Ismail Hamid (tengah) selaku Pengerusi PERKIM Bahagian Negeri Kedah. Turut bersama, Abdul Hamid (kiri) dan Farhan Tee (kanan).

031
Dato’ Ismail menyampaikan ucapan dan seterusnya merasmikan majlis tersebut.

032
Dato’ Ismail menyampaikan sijil penyertaan kepada peserta.

033
Peserta bergambar bersama-sama di akhir majlis bersama tetamu kehormat.

Related Articles

Back to top button