Aktiviti Dakwah

PERKIM Teruskan Dua Amanat AlMarhum Tunku Abdul Rahman

oleh: MOHD. SYAHRIL ROSDI AHMAD ZAHUDI

“Sekiranya pengasas Pertubuhan Kebajikan Islam Malaysia (PERKIM), Almarhum YTM Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj masih ada bersama kita pada hari ini, saya tidak kekok untuk memaklumkan kepada Almarhum mengenai perkembangan dan kejayaan PERKIM yang berlaku sejak dari dahulu sehingga sekarang,” kata Tan Sri Dr. Mohd. Yusof Noor.

Dr. Yusof Noor selaku Setiausaha Agung Kehormat PERKIM berkata dalam ucapan aluannya sempena Sambutan Hari PERKIM Ke-58 bertempat di Yayasan Kepimpinan Perdana, Presint 8, Putrajaya pada 8 Februari 2018 lalu.

Seramai 250 tetamu terdiri daripada Ahli Majlis Kebangsaan PERKIM, Wanita PERKIM, PERKIM Bahagian Wilayah Persekutuan, Negeri Sembilan dan Saudara Muslim berketurunan Cina, India, Orang Asli, Siam, Filipina dan Indonesia.

Hari PERKIM dianjurkan bagi memperingati hari keputeraan Almarhum pada tanggal 8 Februari bersempena penubuhan PERKIM ke-58  didaftarkan pada 19 Ogos 1960.

Almarhum dilantik sebagai Yang Di-Pertua PERKIM bermula dari tahun 1971 sehingga 1989. Jasa dan pengorbanan beliau yang membangunkan PERKIM khususnya kegiatan dakwah tanpa mengira kaum dan agama.

“Saya percaya kejayaan PERKIM pada hari ini adalah hasil kerjasama yang erat antara ahli dan penggerak di setiap peringkat bahagian sehingga kebangsaan. Sempena sambutan Hari PERKIM ini, saya mengambil kesempatan merakamkan penghargaan khusus kepada Wanita PERKIM kerana sering memberi nafas baru dalam setiap perjuangan membantu melicinkan tugasan dakwah dan kebajikan,” ujar Yusof Noor.

Mengimbas sejarah PERKIM, pada masa dahulu kita memerlukan penglibatan tenaga luar terutama melibatkan urusan dakwah. Maka sesuai dengan keadaan ketika itu, Almarhum berusaha menjalin bekerjasama dengan bahagian dakwah Libya Republik di bawah pimpinan Muammar Gadaffi bagi menyelaras permulaan aktiviti dakwah PERKIM.

Hasilnya telah wujud Tabung Amanah Dakwah Islamiah Libya Malaysia Berdaftar (LMDF) sebagai institusi  pengurusan kewangan dan  pinjaman wang untuk membangunkan Bangunan PERKIM yang berdiri gah di tengah bandar Jalan Ipoh, Kuala Lumpur menjadi mercu tanda dan kebanggaan kita.

Ulasnya, terdapat dua usaha penting yang dilaksanakan ketika hayat Tunku mendapatkan sebuah bangunan untuk dijadikan sebagai markas utama PERKIM serta pendidikan Islam iaitu Institut Dakwah Islamiah PERKIM (IDIP) dan Tadika PERKIM.

Dua produk ini adalah amanah yang diilhamkan oleh pengasas PERKIM yang perlu diberi perhatian dan diteruskan. IDIP telah beroperasi sekian lama di Kota Bharu, Kelantan adalah saluran perkhidmatan pendidikan peringkat sijil khusus kepada remaja asnaf dan pedalaman yang berpotensi untuk menjadi pendakwah dan pemimpin setelah kembali ke halaman asal masing-masing.

IDIP Kuala Lumpur dijangka bakal beroperasi pada Julai 2018 setelah mendapat persetujuan bersama Mesyuarat Majlis Kebangsaan PERKIM dengan nama International Dakwah Institute PERKIM yang menyediakan kelas dan kursus profesional.

Tegasnya lagi, amanah kedua yang perlu diberi perhatian ialah tadika PERKIM yang terdapat di Pulau Pinang dan Perak. Selaras dengan perlembagaan PERKIM, tadika tersebut merupakan pusat perkembangan yang menerapkan nilai-nilai Islam kepada anak-anak di peringkat pra-sekolah tanpa mengira bangsa.

Misalnya di Kg. Koh, Manjung Perak terdapat ibubapa bukan Islam yang yakin dan percaya terhadap perkhidmatan pembelajaran yang disediakan dengan menghantar anak mereka ke pusat tersebut.

Harapan beliau, agar PERKIM berusaha dengan sedaya upaya meneruskan perjuangan dan amanat Almarhum untuk mengekalkan sistem pendidikan yang sedia di kedua-dua institusi tersebut meskipun keadaan ekonomi dan agihan dana begitu terhad.

“Saya bagi pihak PERKIM mengucapkan terima kasih kepada Yayasan Kepimpinan Perdana kerana memberi izin melangsungkan majlis yang bermakna pada hari ini sempena menyambut Hari PERKIM. Mudah-mudahan kehadiran ahli PERKIM dapat melahirkan idea yang lagi bernas dan mantap menerusi amanat yang disampaikan sebentar lagi,” akhir ucapan aluannya.

Turut hadir ialah pimpinan PERKIM iaitu isteri Yang DiPertua, Tun Dr. Siti Hasmah Mohd. Ali; Naib Yang Dipertua, Datuk Mohd. Nakhaie Ahmad, Prof. Dr. Mohd. Ridhuan Tee Abdullah; Penolong Setiausaha Agung Kehormat, Datuk Hasbullah L. Isa; Pengarah Unit Perancangan, Penyelidikan dan Pelaksanaan (UPPP), Mamat Che Chik; Timbalan Pengarah UPPP, Datuk Abdul Hanif Harun; Penyelaras Unit Komunikasi dan Media Baru, Datuk Idris Mamat dan Penyelaras Unit Pembangunan dan Aset, Datuk Ahmad Mustafa.

Majlis diserikan dengan ucaptama Yang Dipertua PERKIM, Tun Dr. Mahathir Mohamad.

Dr. Mahathir dalam ucapannya berkata, penubuhan PERKIM pada dasarnya penuh dengan misi dan visi menjadi organisasi dakwah yang terunggul untuk memberi sokongan kepada institusi Islam yang lain di Malaysia.

“Sempena dengan ulangtahun penubuhan kita perlu mengkaji semula perjalanan PERKIM sama ada berjaya atau tidak melaksanakan misi dan visi tersebut dalam mencapai matlamat dakwah,” katanya.

Agama memainkan peranan yang penting dalam membentuk peribadi manusia sekaligus melahirkan sebuah masyarakat terunggul sebagaimana yang dilaksanakan oleh Rasulullah s.a.w dalam menyebarluaskan ajaran Islam pada ketika itu.

Dakwah adalah mengajak kepada kebaikan dan mencegah kepada kemungkaran. Islam agama yang dibawa oleh Rasulullah untuk mengajarkan kehidupan kepada masyarakat agar menjadi khalifah yang terbaik di muka bumi ini. Kejayaan Nabi Muhammad s.a.w menyebarkan agama Islam sehingga ke pelusuk dunia adalah suatu pencapaian yang cukup hebat dan luar biasa.

Tambah beliau lagi, jika dilihat masyarakat Islam pada hari ini sudah hilang dari panduannya. Mereka telah melakukan perkara yang ditegah oleh agama. Keadaan ini menjadikan imej Islam semakin buruk kerana tingkahlaku orang Islam itu sendiri. Sedangkan umat Islam harus menjadi contoh yang perlu diteladani oleh penganut agama yang lain.

“Hari ini kita lihat ramai orang Islam yang lari dari negara Islam. Seolah-oleh negara yang ditadbir oleh orang Islam itu tidak selesa seperti negara yang menjadi pilihan mereka mencari perlindungan. Ini adalah hakikat yang perlu kita terima,” jelasnya.

Islam mengajarkan tentang keadilan iaitu menghukum secara adil. Masyarakat di Malaysia terdiri daripada rakyat berbilang kaum dan agama. Kita berjaya menjaga akidah umat Islam menerusi penguatkuasaan undang-undang dari pelbagai usaha untuk menangkis anasir dan propaganda yang memainkan isu sentiment keagamaan.

Namun begitu orang Melayu dilihat masih ketinggalan dari pelbagai sudut yang bukan berpunca daripada ajaran Islam. Sedangkan agama menganjurkan umatnya perlu mencapai kejayaan di dunia dan akhirat.

Terdapat beberapa individu yang berani yang melakukan interprestasi agama kemudian mempengaruhi orang lain dengan kefahaman yang diterjemahkan oleh mereka sendiri. Islam digambarkan dengan pandangan yang negatif. Kita perlu bertegas atau mengambil tindakan terhadap mereka yang kembali kepada agama asal setelah memeluk Islam. Di Malaysia orang Islam hampir mencecah 60 peratus. Umat Islam perlu bersatu dan tidak berpuak-puak untuk mengelak perpecahan.

Menurutnya lagi, orang Islam harus berterima kasih khususnya orang Melayu kerana mendapat hak keistimewaan dalam perlembangaan Perkara 3 (1). Maka sebagai umat Islam kita perlu menjadi model yang terbaik seperti Rasulullah s.a.w.

Majlis diakhiri dengan bacaan surah Yasin dan tahlil dipimpin oleh Yus Ondre.

 


Yus Ondre (berdiri) mengalunkan bacaan ayat suci al-Quran al-Karim di awal majlis.

 


Antara tetamu yang hadir pada Majlis Sambutan Hari PERKIM Ke-58.


Dr. Yusof Noor menyampaikan ucapan aluan pada majlis tersebut.

 

 


Barisan tetamu yang hadir pada majlis tersebut mendengar ucapan aluan oleh Dr. Yusof Noor.

 


Dr. Yusof Noor menyampaikan perihal Bangunan PERKIM, Tadika PERKIM dan IDIP KL.

 


Yang DiPertua PERKIM, Tun Dr. Mahathir Mohamad menyampaikan ucaptamanya di Majlis Sambutan Hari PERKIM Ke-58.

 


Antara barisan Wanita PERKIM yang hadir di majlis tersebut.

 

 


Barisan tetamu kehormat bersama-sama membaca Surah Yasin di akhir majlis tersebut dipimpin oleh Yus Ondre (kanan).

 


Tun Dr. Mahathir turut bersama-sama membaca Surah Yasin sekaligus menghadiahkan bacaan tersebut kepada AlMarhum Tunku.

 


Hadirin membaca Surah Yasin bermula dari ayat 1 hingga ayat 83 secara berjemaah diikuti dengan bacaan tahlil.

 


Semoga mendapat kerahmatan dan keberkatan daripada Allah SWT kepada pembaca dan orang yang dihadiahkan.

 


Suasana majlis bacaan Yasin dan Tahlil di dewan Yayasan Kepimpinan Perdana, Putrajaya.

 


(Dari kiri) Dr. Yusof Noor, Dr. Mahathir dan Dr. Ridhuan Tee bersama-sama membaca Surah Yasin.

 


Tetamu menadah tangan ketika doa selamat dibacakan.

 


Ahli Perkim turut berpeluang bergambar bersama Yang DiPertua PERKIM, Tun Dr. Mahathir (tengah).

 

 


Tetamu menikmati jamuan makan yang disediakan setelah majlis berakhir.

Related Articles

Back to top button