Aktiviti Dakwah

Kerja Satu Ibadah – Pengarah Kanan Dakwah PERKIM Kebangsaan

KUALA LUMPUR, 9 JUN 2023Pengarah Kanan Dakwah Pertubuhan Kebajikan Islam Malaysia (PERKIM) Kebangsaan, YBhg Dato’ Haji Razali Haji Shahabudin telah mengadakan pertemuan bersama warganya di dalam Majlis Tadarus Al-Quran PERKIM bertempat di Bilik Mesyuarat Ibu Pejabat PERKIM, Jalan Sultan Azlan Shah dekat sini.

Seramai lebih 30 orang terdiri daripada kakitangan PERKIM Kebangsaan dan Institut Dakwah Antarabangsan Kuala Lumpur (IDIP-KL) menyertai tadarus itu.

Majlis tersebut dimulakan dengan bacaan Surah Al-Baqarah dipimpin oleh Pembantu Tadbir PERKIM Kebangsaan, Tuan Haji Ishak Othman dari ayat 26 hingga 27 manakala Pengarah Penerbitan dan Media Baru PERKIM Kebangsaan, Encik Firdaus Lokman Tah pula membaca dari ayat 28 hingga 29.

Terjemahan ayat Surah Al-Baqarah itu turut dibaca oleh Puan Norlailialpin Suratman dan Cik Rohaiza Mohd Tan.


Dato’ Razali turut menyampaikan tazkirah bertajuk ‘Kerja Satu Ibadah’ kepada warganya yang hadir.
Katanya, tujuan kita diciptakan oleh Allah SWT untuk beribadah kepada-Nya selaras dengan firman Allah di dalam Surah Az-Zariyat, ayat 56 bermaksud : “Dan tidaklah Aku menciptakan jin dan manusia melainkan untuk beribadah kepada-Ku”.

“Kita perlu memastikan bahawa niat keikhlasan untuk hadir ke tempat kerja dalam melaksanakan tugas serta amanah yang ditanggungjawabkan adalah semata-mata kerana Allah SWT.

“Kita dipilih oleh Allah SWT untuk duduk di PERKIM kerana ia merupakan tempat yang terbaik.

“Dalam melaksanakan tanggungjawab di tempat kerja, pastikan kita melaksanakan suruhan Allah dan meninggalkan apa yang dilarang,” ujar Dato’ Razali.

Jelas beliau, kerja akan menjadi ibadah apabila mengerjakan solat fardu setelah masuk waktu, berpuasa di bulan Ramadan, menunaikan zakat serta memakai pakaian menutup aurat yang mengikut syarak.

Tambah Dato’ Razali lagi, ibadah kerja akan menjadi rosak apabila kita sibuk berniaga, cuai dan mengabaikan tanggungjawab yang telah diamanahkan.

Beliau berpesan supaya menjaga empat perkara yang terbaik iaitu ikhlaskan niat kerja kerana Allah, bekerja di PERKIM merupakan satu tempat yang cukup mulia, menjaga hubungan dengan Allah serta menjaga adab dan tatasusila kepada tetamu.

Dato’ Razali diakhir tazkirah menyarankan warganya supaya melaksanakan tugasan kerja yang terbaik untuk PERKIM.

Turut hadir ialah Bendahari Kehormat PERKIM, YBhg Dato’ Haji Abdul Hanif Harun; Setiausaha Kerja PERKIM Kebangsaan, Encik Zulkefli Arifin serta Pengarah Pembangunan Pendidikan dan Pengajian Saudara Baharu, YBhg Dr Suariza @ Hidayah Muhammad.


Majlis Tadarus Al-Quran bermula dengan Surah Al-Baqarah, ayat 28 hingga 29.


Dato’ Razali menyampaikan Tazkirah Jumaat bertajuk ‘Kerja Satu Ibadah’.


Pegawai dan kakitangan PERKIM mendengar tazkirah yang disampaikan.


Nasihat dan amanat yang disampaikan Pengarah Kanan Dakwah dihayati oleh kakitangan.


Dr Suariza turut mendengar takzirah yang disampaikan.


Dato’ Razali berpesan kepada warganya agar memasang nawaitu ke tempat kerja adalah semata-mata kerana Allah.


Dato’ Razali menasihatkan warganya supaya melaksanakan tanggungjawab di tempat kerja dengan amanah dan memastikanmelaksanakan suruhan Allah dan meninggalkan apa yang dilarang.


Dato’ Bendahari Kehormat turut mendengar tazkirah disampaikan.


Muhammad Jais Mariappan Abdullah (kanan) membaca doa penutup majlis.

Related Articles

Back to top button