23 April 2014
   Quran |  Sunnah |  Buku Tamu |  Kelas PERKIM |  Forum |  Soalan Lazim |  Sumbangan/Zakat
Terjemah
Carian
                                                                                                                                                                                                                                                                                    

menu utama

Anda Pengunjung Ke :
Visitors


Aktiviti

JALINAN KASIH ORANG ASLI PANTOS

 OLEH: MOHD. SYAHRIL ROSDI AHMAD ZAHUDI

Demi sesungguhnya, adalah bagi kamu pada diri Rasulullah itu contoh ikutan yang baik, iaitu bagi orang yang sentiasa mengharapkan (keredhaan) Allah dan (balasan baik) hari akhirat, serta ia pula menyebut dan mengingati Allah sebanyak-banyaknya (dalam masa susah dan senang).
(Al-Ahzab ayat 21)

Sejajar dengan tema Maulidur Rasul ‘Memantap Ukhuwah Memperkasa Ummah’ di seluruh negara, Kelab Pertubuhan Kebajikan Islam Malaysia (Perkim) Pusat Asasi Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (PAUIAM) kampus Petaling Jaya telah menerajui kerjasama dengan Perkim Kebangsaan dan Perkim Bahagian Negeri Pahang mengadakan Program Jalinan Kasih ke 5 di Perkampungan Orang Asli Pantos, Kuala Lipis, Pahang bermula dari 25 hingga 28 Februari yang lalu.

Program yang bertemakan ‘Ukhwah Dibina Kasih Terjalin’ ini telah berjalan dengan lancar dan menepati hasrat utamanya iaitu merapatkan hubungan dan juga menyemai cara hidup Islam yang sebenar di kalangan masyarakat Orang Asli di kampung berkenaan.

Berdasarkan pemantauan yang dibuat pada lawatan yang lepas, didapati hampir keseluruhan masyarakat kampung sangat berminat dalam mempelajari dengan lebih mendalam tentang agama Islam.

Dengan melibatkan jalinan kerjasama pelbagai pihak lain seperti Yayasan Taqwa, Muslim Aid, Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan juga dari JKKK Kampung Pantos sendiri, banyak pengisian menarik telah berjaya diadakan sepanjang program dijalankan.

http://eperkim.perkim.net.my/media/content/medium/Hj.%20Md%20Nor%20Hashim%20Mohamed.jpgMenurut Penyelaras Program yang juga Ahli Jawatankuasa Kebajikan dan Hal Ehwal Sosial Perkim Kebangsaan , Hj. Md. Nor Hashim Mohamed, 52, aktiviti yang menjadi teras utama kejayaan program ini ialah konsep jalinan keluarga angkat.

Seramai 40 mahasiswa telah diterima sebagai anak angkat kepada penduduk kampung.

Mereka telah diberi peranan untuk mewujud dan menjalinkan hubungan serta kemesraan dengan keluarga angkat mereka untuk jangka masa panjang. Selain bantuan dari aspek pembelajaran kepada adik-adik angkat, mereka juga diminta mempraktikkan sifat kecaknaan kepada keluarga angkat mereka dalam semua aspek termasuk kebersihan, kesihatan dan keagamaan” ujar beliau.

Beliau yang juga Pegawai Sukan di Jabatan Pengurusan Cawangan Latihan dan Sukan, Ibu Pejabat Kontinjen Kuala Lumpur (IPPKL) berkata, kejayaan mewujudkan keluarga angkat ini amat bermakna bagi semua pihak yang terlibat kerana inilah kali pertama masyarakat kampung tersebut bersedia menerima anak angkat.

“Selain dari itu program integrasi pada kali ini juga mencipta sejarah tersendiri bagi penduduk kampung kerana telah mengadakan sambutan Maulidur Rasul dengan mengadakan beberapa acara seperti perarakan berselawat, syarahan, ceramah dan sebagainya,” kata Md. Nor.

“Dengan mengingati Nabi Muhammad S.A.W akan menambahkan lagi perasaan cinta kasih kepada Baginda serta mengenang, menghargai serta mengambil iktibar kisah suka duka perjuangan Baginda. Walaupun sambutan Maulidur Rasul ini adalah satu adat sahaja tapi ia adalah adat yang bersifat ibadah dan wajar diteruskan,” jelas Md. Nor.

Qiamullail juga turut diadakan antara mahasiswa bersama penduduk kampung dengan mengerjakan solat Sunat Taubat, Tahajjud, Hajat, Tasbih, Witir dan lain-lain, serta amalan-amalan seperti membaca Al-Quran , berzikir , beristighfar, berdoa dan sebagainya yang diketuai oleh Wan Ahmad Rahiman Wan Hussien selaku Penasihat Kelab Perkim PAUIAPJ.

Pelbagai aktiviti lain juga diadakan seperti acara memasak nasi dalam buluh, lemang, ubi bakar, pertandingan motivasi kepada anak-anak kampung, tayangan multimedia, bawa bola guna sudu, cari bijih timah, bawa bola guna kepala, racun beracun, menongkah arus dan sumpit dan bola sepak.

http://eperkim.perkim.net.my/media/content/medium/Rahman%20Dollah.JPGSementara itu, Tok Batin Kampung Pantos, Rahman Dollah 75, berkata, program keluarga angkat ini amat bermakna bagi semua pihak yang terlibat, kerana inilah pertama kali seramai 190 masyarakat kampung tersebut menerima anak angkat walaupun program tersebut berlainan pengisiannya. Selama ini mereka yang dari kaum Semai bersifat kurang dekati dan malu pada pengunjung.

Menurut Rahman, Kaum Semai adalah kumpulan penduduk separuh kekal yang terdapat di tengah semenanjung Malaysia di Asia Tenggara. Mereka terkenal sebagai suku kaum yang aman. Suku Semai mengamalkan bercucuk tanam dan amalan ekonomi bertukar barangan (sistem barter). Mereka antara suku kaum asli yang berundur ke kawasan hutan dan gunung dengan ketibaan penduduk yang memiliki teknologi lebih tinggi.

Pekerjaan utama penduduk kampung ini adalah mencari hasil hutan seperti gaharu, cendana, kacip fatimah, tongkat ali, kelapa sawit dan getah.

“Dengan adanya program muhibbah dan kerjasama yang positif dipamerkan oleh mahasiswa tersebut, adik-adik angkat ini menanam hasrat ingin mencapai cita-citanya ke menara gading seperti mereka.” ujar Rahman.

Program tiga hari dua telah disempurnakan perasmian penutupnya oleh Ketua Unit Kebajikan dan Hal Ehwal Sosial, Suariza Hidayah Muhammad.

Di dalam ucapannya, Suariza telah menjelaskan tentang prinsip sebenar agama Islam yang bersifat membimbing manusia ke arah kebaikan dan juga kejayaan. Islam bukanlah agama yang menyusahkan atau membawa manusia kepada permusuhan.

Beliau menyeru kepada masyarakat kampung agar menghayati ajaran Islam yang sebenar dan bukanlah Islam hanya pada nama. Pihak kerajaan dan Pertubuhan Bukan Kerajaan (NGO) sentiasa berusaha membantu masyarakat kampung untuk maju dan mendalami ajaran Islam melalui perlantikan penggerak masyarakat Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) dan juga menyediakan kemudahan infrstruktur seperti bekalan elektirk, air, telekomunikasi, surau, pusat aktiviti dan sebagainya.

Pada ketika ini masyarakat kampung terpaksa menggunakan sumber air daripada sungai dan bukit serta mendapat bekalan elektrik dengan menggunakan tenaga solar.

Suariza bersama-sama mahasiswa menyampaikan 300 sumbangan makanan asasi seperti beras, biskut, teh, susu, tepung, gula, sardin dan sebagainya kepada penduduk Kampung Pantos, Kampung Gahai dan Kampung Bertang di Sungai Koyan, Kuala Lipis.

Aspek pendidikan juga turut disentuh oleh beliau, khususnya dalam melaksanakan hasrat kerajaan untuk menyifarkan golongan buta huruf di negara ini. Menurut beliau, dengan pelajaran masyarakat kampung akan bertambah maju dan boleh menguruskan hidup mereka dengan sempurna di masa akan datang.

Selain itu, Suariza juga telah menyampaikan hadiah kepada pemenang-pemenang pertandingan sukaneka yang telah diadakan.

Dengan kerjasama berbagai pihak usaha dakwah yang dijalankan kepada masyarakat kampung semakin menunjukkan kesan yang baik dari masa ke semasa khusus dalam aspek membudayakan cara hidup Islam di kalangan mereka.

Majlis diserikan lagi dengan nyanyian Asmaul Husna, penyampaian sajak ‘Kenanganmu Kampung Pantos’ oleh Norhidayu Mat dan persembahan video bertajuk ‘Jalinan Kasih Kampung Pantos’.

Turut hadir ialah Pengarah Dakwah, Hj. Abdul Hanif Harun, Yang Dipertua Kelab Perkim PAUIAPJ, Muhd. Kamarul Izad Muhammad Nazri dan Pengarah Program Jalinan Kasih, Mohd. Lokman Faivdullah.

http://eperkim.perkim.net.my/media/content/medium/Janiah%20Atim.JPGJaniah Atim 29, penduduk kampung Pantos berkata, semoga usaha-usaha murni untuk mendekati bersama penduduk kampung akan menjadi program berkala kerana segala motivasi, pelajaran, pendidikan serta keperibadian sikap yang ditonjolkan oleh mahasiswa kepada penduduk kampung sedikit sebanyak dapat mengubah persepsi dan tanggapan mereka tentang agama Islam. Beliau juga berharap agar mereka di beri pendedahan melawat ke ibu negara untuk mengenal era teknologi dan kemajuan yang serba canggih.

http://eperkim.perkim.net.my/media/content/medium/Muhammad%20Izzat.JPGMuhammad Izzat Shamsudin 19, jurusan Pra-Ijazah Kejuruteraan merangkap Biro Jawatankuasa Unit Pembangunan Kelab Perkim PAUIAPJ berkata, program seperti ini dapat memberi pendedahan dan pengalaman kepada mahasiswa belajar cara hidup lingkungan kurang selesa supaya dapat mempraktikkan sikap wasatiah dalam kehidupan. Ia juga memberi peluang kepada pelajar mengenal kawasan pedalaman dan bentuk geografi, sikap dan budaya hidup penduduk kampung. Beliau berharap dengan kerjasama pelbagai organisasi ianya dapat menaiktarafkan kehidupan mereka ke tahap yang lebih baik dan impak positif sejajar dengan pergu minda.

http://eperkim.perkim.net.my/media/content/medium/Hidayah.JPGHidayah Abd. Halim 20, jurusan Pra-Ijazah Bio Sains merangkap Timbalan Yang Dipertua Kelab Perkim PAUIAPJ berkata, mendekati komuniti orang asli juga sebahagian sebagai dakwah dan merupakan satu kebajikan yang amat dituntut. Golongan mereka ini acapkali dilupakan dalam arus modenisasi dan globalisasi kini. Beliau berharap ianya dapat menjadi medium yang berkesan untuk mereka untuk memahami serta menghayati Islam dengan lebih baik disamping memberikan pengalaman manis serta pengajaran kepada peserta. Kelab ini perlu dipertambahkan lagi dengan bengkel seperti Busana Muslim,pertandingan penghayatan Islam merangkumi kuiz, pertandingan azan, membaca puisi Islamik dan juga latihan nasyid kepada penduduk kampung.

http://eperkim.perkim.net.my/media/content/original/136.JPG

Suasana dan keadaan rumah orang asli Kampung Pantos.

 

http://eperkim.perkim.net.my/media/content/original/77.JPG

Mahasiswa dan wanita penduduk kampung sedang menyiapkan makanan nasi dalam buluh yang menjadi makanan kegemaran penduduk kampung.

 

http://eperkim.perkim.net.my/media/content/original/137.JPG

Membawa bola pingpong menggunakan sudu antara sukaneka kategori kanak-kanak kampung.

 

http://eperkim.perkim.net.my/media/content/original/155.JPG

Antara kanak-kanak kampung yang sedang menunggu giliran untuk sukaneka.

 

http://eperkim.perkim.net.my/media/content/original/242.JPG

Suariza (tiga dari kanan) bersama mahasiswa kelab Perkim menyampaikan sumbangan berbentuk makanan kepada Asma Rembek (tiga dari kiri).

 

http://eperkim.perkim.net.my/media/content/original/262.JPG

Mohd. Ikmal (dua dari kiri) selaku Pegawai Perkim Bahagian Negeri Pahang menyampaikan sumbangan hamper berbentuk makanan kepada Jantan Wah (tengah).

 

http://eperkim.perkim.net.my/media/content/original/322.JPG

Suariza (berbaju biru) selaku Ketua Unit Kebajikan dan Hal Ehwal Sosial Perkim menyampaikan hadiah kepada pemenang sukaneka.

 

http://eperkim.perkim.net.my/media/content/original/282.JPG

Mahasiswa menaiki bot untuk menghantar sumbangan makanan kepada penduduk kampung Bertang.

 

http://eperkim.perkim.net.my/media/content/original/392.JPG

Sajak yang bertajuk ‘Kenanganmu Kampung Pantos’ yang disampaikan oleh Norhidayu Mat kepada penduduk kampung.

 

 

http://eperkim.perkim.net.my/media/content/original/491.JPG

Mahasiswa menyampaikan sumbangan makanan kepada penduduk kampung.

 

http://eperkim.perkim.net.my/media/content/original/521.JPG

Kepimpinan Perkim bersama mahasiswa dan penduduk kampung Pantos bergambar kenang-kenangan.

 

LAGI GAMBAR DI >>> ORANG ASLI KG. PANTOS

 


Ibu Pejabat PERKIM Kebangsaan, Tingkat 4, Bangunan PERKIM, 150 Jalan Ipoh, 51200 Kuala Lumpur, Malaysia.
Tel: 03-4041 2482, 03-4042 6224   Faks:03-4042 7403
email: info@perkim.net.my
Semua Hakcipta Terpelihara © 2001-2014 PERKIM
PENAFIAN
Pertubuhan Kebajikan Islam Malaysia (PERKIM) tidak bertanggungjawab atas kehilangan atau kerosakan disebabkan penggunaan mana-mana maklumat yang disediakan melalui laman web ini.